Które produkty prozdrowotne warto wprowadzić do diety?

Zdrowa dieta to taka, która dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych witamin, mikroelementów, soli mineralnych, tłuszczów, węglowodanów i białek. To, jaki model odżywiania będzie spełniał wymagania naszego organizmu, to kwestia indywidualna. Wszystko zależy od płci, wieku, trybu życia oraz wagi. Istnieją jednak pewne produkty, które możemy wprowadzić do swojej diety niezależnie od tych czynników. Dowiedz się, o czym mowa.

Uodpornij się na bakterie z imbirem

To jest przyprawa, która zawiera nieocenione dla zdrowia substancje lecznicze. Należy go używać, kiedy borykasz się ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Ma też właściwości pomagające przy objawach choroby lokomocyjnej. Genialnie sprawdza się również przy wspomaganiu leczenia rozmaitych przeziębień albo grypy. 

Imbir pomaga także w łagodzeniu bolesnych miesiączek! Można go stosować na wiele sposobów. Jako dodatek do potraw, jako wywar albo likier. My proponujemy zalać plastry obranego imbiru wrzącą wodą, do ciepłego naparu dołożyć łyżkę miodu i sok z połówki cytryny. Popijaj taki napój codziennie, a na pewno zobaczysz efekty!

Wykorzystaj siemię lniane w swojej kuchni

Posiada stosunkowo dużo oleju i związków śluzowych. W jego skład wchodzi również białko, kwasy organiczne, enzymy, minerały, a zwłaszcza bardzo duża ilość błonnika pokarmowego. Siemię lniane można śmiało opisać mianem superfood. Spożywanie siemienia lnianego na pewno jest przydatne przy odchudzaniu, problemach z wypróżnianiem, a także męczącym kaszlu. Te malutkie ciemne i charakterystyczne ziarna mają również właściwości zapobiegające nowotworom. Polecamy więc wykorzystywać siemię systematycznie! 

Używaj naturalnej przyprawy — kurkumy

Jest przyprawą, którą wykorzystuje się od wielu lat. Tworzy ona podstawę większości azjatyckich dań. Poza wyróżniającym się walorem smakowym nie można nie wziąć pod uwagę jej właściwości prozdrowotnych. Wykorzystywanie kurkumy stymuluje działanie układu immunologicznego. Jest ona także pomocna w profilaktyce przeciwnowotworowej. Świetnie wspiera układ pokarmowy i normalizuje jego funkcjonowanie. Posiada skuteczne działanie w walce ze stanami zapalnymi. Jest dobrą bronią w walce z grzybicą oraz infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Kurkumę powinny spożywać osoby, które borykają się z zapaleniem zatok. Przyprawa skutecznie przyspiesz proces rozrzedzania śluzu, więc znacznie jest je przeczyścić. 

Zaprzyjaźnij się z czosnkiem na stałe 

Czosnek to bez wątpienia hit zdrowego menu. Jest on naturalnym antybiotykiem, zawiera bardzo dużo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Czosnek wykazuje ponadto działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe oraz przeciwzakrzepowe. 

Dieta uwzględniająca czosnek poprawia odporność insuliny, obniża poziom złego cholesterolu we krwi oraz triglicerydów w surowicy. Ząbki czosnku mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Już dawno temu wykazano ich niezwykłe właściwości w spalaniu tkanki tłuszczowej.

Informacje:
Ocena:
0.00/0
Oceń Artykuł:

Komentarze 1

Czekam na ciąg dalszy tego typu artykułów, ponieważ ten temat bardzo mnie ciekawi.

2022-04-15
0 0

Arykuły w kategorii Zdrowie i odżywianie

Brak artykułów