Jaka żywność z Włoch cieszy się dużą popularnością w Polsce?
Włoska kuchnia zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Nic dziwnego – jak można oprzeć się pizzy prosto z pieca czy makaronom w setkach wariacji? W Polsce można zaobserwować nie tylko niesłabnącą popularność włoskich restauracji, ale także coraz większe zainteresowanie oryginalnymi produktami z Italii.
Makaron – nieodłączny element kuchni włoskiej
Niezliczone rodzaje makaronów, takie jak spaghetti, penne czy tagliatelle, od dawna znajdują się na stałe w polskich domach. Polacy coraz chętniej eksperymentują z różnymi rodzajami sosów, a także kształtami i składami makaronów, które tworzą niepowtarzalny charakter włoskich dań. Skorzystaj z oferty delikatesów włoskich Mercatino i znajdź swoją ulubioną pastę!
Oliwa z oliwek – zdrowy tłuszcz o wyjątkowym smaku
W Polsce popularnością cieszy się także oliwa z oliwek. Potrawy smażone i duszone na tej zdrowej alternatywie dla masła czy oleju roślinnego nabierają niepowtarzalnego smaku. Jakość oliwy ocenia się za pomocą klasy kwasowości – im jest ona niższa, tym lepiej. Górna granica dla oliwy extra virgin to 0,9%. W najlepszych delikatesach znajdziesz natomiast oliwy premium o kwasowości nawet poniżej 0,3%.
Sery i wędliny – jako przystawki i składniki dań głównych
Włoskie sery i wędliny również cieszą się dużym uznaniem wśród Polaków. Są doskonałe zarówno jako składniki dań głównych, jak i przystawki. Wśród całego bogactwa smaków i aromatów włoskich serów i wędlin największą popularnością w Polsce cieszą się sery owcze pecorino, parmezan, szynka prosciutto crudo San Daniele, łagodne salami, pikantne spinata calabrese czy boczek pancetta.
Kawa – intensywny aromat z włoskich palarni ziaren
Włosi są znani z miłości do kawy oraz umiejętności jej perfekcyjnego przyrządzania. Nic zatem dziwnego, że kawa włoska to kolejny produkt, który cieszy się dużym uznaniem w naszym kraju. We Włoszech istnieje bardzo dużo małych, nieprzemysłowych palarni kawy, których wyroby cechują się niezwykłym smakiem i aromatem. Do produktów wytwarzanych w takich palarniach należy np. kawa Kili z Sycylii.
Kuchnia włoska jest synonimem wyszukanych smaków i aromatów oraz doskonałej jakości produktów, którym nie można się oprzeć. Polacy coraz chętniej sięgają po oryginalne produkty z Włoch, takie jak makaron, oliwa z oliwek czy sery.